Temiz Enerji Hizmet Sektörünün Mevcut Durumu ve Geleceği Tartışıldı

Temiz Enerji (yenilebilir enerji) sektörü denildiğinde rüzgar enerji santralleri, güneş enerji santralleri, jeotermal enerji santralleri ve biyokütle enerjisi tesisleri kurulması için ekipman üreten firmalar akla gelmektedir. Başka bir ifade ile sektörün üretim ayağını oluşturan firmalar anlaşılmaktadır. Oysa, montaj, bakım-onarım, lojistik, finans, sigorta, sertifikasyon, yazılım ve danışmanlık konularına kapsayan hizmet faaliyetleri de sektör için oldukça önemlidir.   Hem ulusal hem de uluslararası pazarda rekabet gücüne sahip bir sektörden bahsedebilmek için hem üretim hem de hizmet faaliyetleri birbirlerini destekler şekilde bir arada bulunmalıdır.  
 
Bu doğrultuda, BEST For Energy Projesi kapsamında sektörün sorunlarının tartışılması ve çözüm önerileri geliştirilmesi amacı ile düzenlenen dördüncü Odak Grup Toplantısı’nın teması “Temiz Enerji ve Hizmet Sektörü” olarak belirlenmiştir.  
 
25 Mayıs 2021 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıya temiz enerji sektörüne hizmet veren ve hizmet alan firmaların temsilcileri ile ENSİA, GENSED, Solar3GW, Biyogazder gibi sektörün önemli sivil toplum kuruluşları katıldı. Temiz enerji sektörü değer zincirindeki mevcut hizmet alt yapısı, rakip ülke ve bölgelere göre değerlendirildiğinde zayıf alanlar, hizmet kısmının gelişim gereklilikleri ve bunun için verilmesi gereken destekler; rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle özelinde ayrı oturumlarda tartışıldı.  
 
Toplantıda tüm katılımcılar tarafından aşağıdaki konularda görüş birliğine varıldı.  
 
  • Kaynak verimliliği konusunda yeni girişimcilerin desteklenmesi  
  • Firmalarda karbon uyumluluğunu arttıracak yatırımların hibe ve teşvik programlarıyla desteklenmesi 
  • Biyogaz sektöründe merkezi düzeyde Ar-Ge çalışmalarına öncelik verilmesi 
  • Güneş enerjisi sektöründe sürekliliği sağlayacak yeni yatırım konularının belirlenmesi 
  • Firmaların dijitalleşme konusundaki yatırımlarının desteklenmesi 
  • Montaj, bakım, onarım hizmetlerindeki rekabet gücümüzün uluslararası pazara taşınması 
  • Deniz üstü rüzgar türbini uygulamaları konusunda öne çıkabilmek için Çandarlı Limanı’nın rüzgar sektöründe ihtisaslaşmış bir limanı haline getirilmesi 
 
Bunlar arasından özellikle Çandarlı Limanı’nın, Rüzgar Enerjisi Sektöründe ön plana çıkan İzmir’e önemli bir rekabet avantajı sağlayacağı belirtildi.  Rüzgar Enerjisi sektöründeki ürünlerin boyutlarının büyük olması ve gelişen teknolojilerle her geçen gün daha da büyümesi nedeni ile şehir içindeki limanların bu ürünlerin taşımacılığında kullanılması lojistik açıdan giderek zorlaşmakta, ayrıca yeterli genişlikte arka depolama sahası bulunmayan limanlar, bu ürünler için uygun lojistik altyapı sağlayamamakta. Çandarlı Limanı hem otoyol bağlantısı hem de planlaması devam eden geniş arka sahası ile, İzmir’in kuzeyinde yoğunlaşan sektör firmaları için önemli bir lojistik altyapı hizmeti sunacak. Bununla beraber, Çandarlı Limanı’nın tüm dünyada yaygınlaşması beklenen deniz üstü rüzgar santralleri için, ülkemizde ve Akdeniz havzasında ilk olma niteliği taşıyacak şekilde, bir transfer, kurulum ve üretim limanı fonksiyonuna sahip olması hem sektör, hem de limanın kendisi için önemli bir rekabet avantajı sağlayacak.